MACA POWDER ORGANIC, FI-EKO-201
(Lepidium meyenii)
Maca neboli andská řeřicha je hořčičná rostlina, jejíž kořeny se používají jako potrava po tisíce let. Mnoho vlastností Maca je pravděpodobně založeno na velkém počtu sekundárních metabolitů.
Maca roste v peruánských Andách poblíž hranice sněhu v nadmořské výšce 2 500 až 4 500 metrů nad mořem. Maca je nejvíce rostoucí rostlina, kterou používáme k jídlu. V drsných podmínkách roste z maca listy šířící se blízko země a bílé květenství typické pro rostliny hořčice. Maca se používá k výživě s kořeny, které mohou mít průměr až 8 centimetrů. V závislosti na odrůdě Maca jsou k dispozici žluté, červené, fialové a černé kořeny. Maca je jednoletá rostlina, která se množí semeny. Rostlina se obvykle vysazuje mezi dubnem a červnem a sklízí se po 7-9 měsících. Půda And bohatá na minerály je pravděpodobně jedním z důvodů vysokého obsahu minerálů a stopových prvků v kořenu.
Archeologické důkazy ukazují, že maca byla domestikována jako plodina před více než 2000 lety. Primitivní pěstování rostliny sahá do doby před více než 1600 př. N.l., ale pro kontrolovanější pěstování ji poprvé použili bojovníci kmene Pumpush v letech 1200-100 př. mezi. V andské vysočině Yarot pokračoval v pěstování rostliny mezi 1100 a 1470.
Když španělští dobyvatelé dorazili do Jižní Ameriky, rychle si uvědomili, že jejich dobytek nemůže být ve velmi vysokém podnebí. Španělé se také cítili slabí v novém prostředí. Místní indiáni doporučili dobyvatelům, aby krmili maca svému dobytku. Výsledky byly natolik významné, že i samotní Španělé začali jíst tento kořen, aby zlepšili svoji celkovou energii. Maca je nesmírně důležitá plodina na vysokých andských vysočinách a často se s ní obchoduje s kukuřicí, rýží, fazolemi a cukrem. Informace o zvláštních vlastnostech Macy se bohužel utopily v historii a jejich používání udržovalo jen několik peruánských komunit. V šedesátých a osmdesátých letech však západní etnobotanici a vědci objevili tuto „ztracenou rostlinu And“ a přinesli téměř vyhynulou odrůdu do světového vědomí. V roce 1979 našlo peruánské ministerstvo zemědělství po celé zemi pouze 70 akrů plantáží maca. Dnes lze počet snadno zjistit tisícem.
Nutriční hodnoty |
100 g |
Energie |
1380 kJ / 327 kcal |
Tuky |
0,8 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
0,2 g |
Sacharidy |
60,9 g |
- z toho cukry |
38,3 g |
Vláknina |
18 g |
Bílkoviny |
10 g |
Sůl |
<0,1 g |
Vitamín B2 |
1,95 mg (139% DDD*) |
Vápník |
350 mg (44% DDD*) |
Železo |
13 mg (93% DDD*) |
Zinek |
4,1 mg (41% DDD*) |
Doporučené použití: 1 čajová lžička až 4 polévkové lžíce / den
Použití: smíchejte s džusy nebo mléčnými koktejly nebo použijte s horkými nápoji (káva, čaj, kakao). Je dobré začít používat maca v malém množství (1 čajovou lžičku) a postupně zvyšovat její množství, aby naše tělo mělo čas seznámit se s novým jídlem. Je dobré si jednou za měsíc udělat týdenní přestávku.
Skladování: V chladničce nebo při pokojové teplotě, ve vzduchotěsné nádobě, chráněné před světlem.
Země původu: Peru
Bez lepku / bez mléka / bez přísad / organické / košer / veganské
Velikost balení: 300 g